11.11.2021
Het is een kwestie van geduld. Zo begint het refrein van Limburg, misschien wel het bekendste nummer van Rowwen Hèze. Het geduld van onze Limburgse opdrachtgever LSE uit Venlo hebben we in ieder geval niet te zeer op de proef gesteld. Keurig volgens de planning leverden we medio september hun nieuwe distributiecentrum op, na een mooi staaltje integraal bouwen.
LSE is een middelgroot logistiek dienstverlenend bedrijf, gespecialiseerd in E-fulfilment. Zij zijn al een aardige tijd flink aan het groeien. Dat heeft veel voordelen, maar het resulteerde er wel in dat ze uit hun jas groeiden. De vraag aan Unibouw: kunnen jullie een nieuw distributiecentrum voor ons bouwen?
Financiering
Het Venlose bedrijf wenste een sleutelklare constructie. Ook vroegen ze Unibouw om mee te denken over de financiering. Daarvoor hebben we VDG Real Estate bij de plannen betrokken. Uiteindelijk is er een overeenkomst gesloten tussen LSE en VDG Real Estate voor aankoop van de grond en de realisatie van het gebouw. Daarna is er een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen Unibouw en VDG Real Estate voor het verzorgen van het complete ontwerp en de aanvraag van de omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit.
Net voor de feestdagen van 2020 begonnen we met alle ondergrondse infra (riolering en infiltratiekratten). “In januari probeerde de vorst het project te vertragen, maar dat is niet echt gelukt. Daarna verliep het hele project vloeiend en conform draaiboek. De beperkte beschikbaarheid van bepaalde materialen zorgde nog voor wat kleine vertragingen, maar daar lagen we eigenlijk niet wakker van”, vertelt Unibouw-projectleider René Tiemessen.
Ultramodern distributiecentrum
Renés uitgeslapen ploeg was goed op stoom en bouwde stevig door. Op een mooie septemberdag was de klus geklaard. LSE beschikt voortaan over een ultramodern DC waarmee ze weer helemaal bij de tijd zijn. Het nieuwe warehouse van LSE heeft een opslagcapaciteit van 21.000 palletlocaties en duizenden picklocaties – niet te verwarren met priklocaties want die zijn voorlopig hopelijk overbodig. De bedrijfshal bestaat uit twee compartimenten, is voorzien van mezzaninevloer en inpandige kantoorruimten.
Orders en voorraad worden gepland en beheerd in het Warehouse Management Systeem. Dit systeem is zeer flexibel en eenvoudig te koppelen aan andere systemen zoals webshopplatformen en ERP-systemen. Voorraad, orderstatus en verzendinformatie worden realtime uitgewisseld. Het centrum wordt voorzien van stroom en warmte door middel van zonnepanelen, waarbij de overcapaciteit wordt teruggebracht in het net.
Goede samenwerking
Erik Michorius, directeur van LSE, is een tevreden man. ”De samenwerking met Unibouw en de onderaannemers is goed verlopen en het resultaat mag er zijn! Wij verheugen ons op de intrek in het nieuwe warehouse. Onze huidige klanten verhuizen we naar de nieuwe locatie en daarna starten we met de implementatie van nieuwe klanten. Het nieuwe warehouse biedt LSE de mogelijkheid om onze groeiambities in E-fulfilment waar te maken.”
Ook René Tiemessen kijkt met een goed gevoel terug op ‘zijn’ project. “Vanaf het eerste begin sprak het ontwerp me al aan. Naarmate de bouw vorderde, werd dat gevoel alleen nog maar sterker. Het resultaat: een project om oprecht trots op te zijn. Bedrijfshuisvesting met allure, zonder het onnodig ingewikkeld te maken: het kan écht!”
Sleuteloverdracht
Op 10 september zat ons werk erop en overhandigden we de sleutel feestelijk aan Erik. Vlak voor het weekend, dus een prima moment om het refrein van een ander Rowwen Hèze-chanson wél in de praktijk te brengen en nog een verkoelend drankje te bestellen. Proost, Erik en LSE! Op jullie prachtige nieuwe pand!