Kunnen wij je helpen?

Stel je vraag
0492 338 010

Unibouw completeert groen pareltje op Schiphol Trade Park

30.06.2022

Distributiecentra verdozing van het landschap? Als je dat denkt, wordt het tijd voor een kennismaking met Unibouw. Wij bewijzen graag dat zelfs DC’s fraai kunnen zijn! Dat deden we laatst op Schiphol Trade Park, de circulaire hotspot van Europa in het hart van de Metropoolregio Amsterdam. Met prachtige daktuinen, sedumdaken en gastenverblijven om de lokale fauna op gemoedelijke wijze te onthalen hebben we hier een juweel van een warehouse neergezet.

Opdrachtgever VDG – een partner waarmee we kunnen lezen en schrijven – definieerde een ambitieuze opdracht voor ons. De ontwikkelaar Schiphol Area Development Company (SADC) had de wens om Schiphol Trade Park als meest duurzame bedrijventerrein op de Europese kaart te zetten. De lat lag dus hoog voor het door ons te bouwen pand. Dat moest duurzaam en toekomstbestendig zijn, en creativiteit ademen.

Uitdagingen
In het bouwproces waren er nogal wat hobbels te nemen. Dat vertelt Richard van Campen, projectmanager van Unibouw. “In veruit de meeste gevallen wordt een bouwkavel eerst bouwrijp gemaakt. De riolering wordt aangelegd, de infrastructuur verzorgd en er zijn stroom- en gasaansluitingen. Dán pas is het de beurt aan de aannemer. Deze keer ging het andersom. Wij moesten een pand bouwen terwijl er nog geen voorzieningen waren. En om het nog wat extra uitdagend te maken, grensde het pand aan drie zijden aan de openbare weg, waar ook volop constructieactiviteiten waren. We liepen elkaar soms wel een beetje in de weg, maar door goed te communiceren, kwamen we er altijd wel uit.”

Uitzondering die de regel bevestigt
Uiteindelijk kwam alles helemaal in orde. “Het resultaat, een natuurinclusieve ontwikkeling van 22.550 m2, is schitterend geworden”, vertelt Richard. “Je kunt wel zeggen dat groen de overheersende kleur is. Met prachtige daktuinen, boompjes, looppaden en bankjes hebben de gebruikers van het pand een fantastische lunchplek op mooie dagen. En SADC wilde niet dat blik het straatbeeld bepaalde, dus er is een parkeerdek op de eerste verdieping.” Een echte blikvanger dus.

“Maar er zijn nog meer bijzondere elementen. Onder toezicht van de landschapsarchitect en de ingeschakelde ecoloog zijn sedumdaken geplaatst en zijn de gevels uitgerust met allerlei klimplantjes. Er zijn volop vogel- en vleermuiskasten en bijenhotels. En het dak ligt vol zonnepanelen. Bedrijventerreinen zijn meestal niet de mooiste plekken, maar dit is de uitzondering die de regel bevestigt: dit pand voegt iets toe aan de omgeving. Het is een genot om te werken in zo’n natuurinclusieve ontwikkeling, die de gezondheid van werknemers bevordert en het ziekteverzuim verlaagt.”

Crème de la crème
Ook inpandig vinden we de crème de la crème als het aankomt op duurzame techniek. Ledverlichting, een centraal VRF-aircosysteem, warmtepompen: overal kunnen we een vinkje achter zetten. Dat is ook niet meer dan logisch, in een gebouw van deze klasse.

De uitdagende klus zit er bijna op voor Richard en zijn equipe. “We zijn nog bezig met de afbouw van de kantoorruimte in opdracht van de huurder. Parallel hieraan zitten we in de laatste fase van deel twee van dit project. Dat werk hopen we komende april op te leveren.” En dan is de regio Amsterdam weer een pareltje rijker!

Ook geïnteresseerd

𝗪𝗶𝘀𝘁 𝗷𝗲 𝗱𝗮𝘁: energiemanagementsysteem

Er vanaf 1 januari 2024 een 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲𝗯𝗲𝘀𝗽𝗮𝗿𝗶𝗻𝗴𝘀𝗽𝗹𝗶𝗰𝗵𝘁 van kracht is in Nederland. Gebouwen met een jaarlijks energieverbruik vanaf 50.000 kWh …

Unibouw bouwt eerste dubbeldeks warehouse in Nederland

DSV en Unibouw vormen een ijzersterk team, dat is wel duidelijk. In het recente verleden bouwden we al vijf warehouses …

Karlijn Swinkels en Unibouw: al vijf jaar een gestroomlijnde combinatie

Ben je van plan deze zomer te gaan kijken bij een mooie dameswielerkoers? Let dan eens op Karlijn Swinkels, renster …