Kunnen wij je helpen?

Stel je vraag
0492 338 010

Unibouw completeert groen pareltje op Schiphol Trade Park

30.06.2022

Distributiecentra verdozing van het landschap? Als je dat denkt, wordt het tijd voor een kennismaking met Unibouw. Wij bewijzen graag dat zelfs DC’s fraai kunnen zijn! Dat deden we laatst op Schiphol Trade Park, de circulaire hotspot van Europa in het hart van de Metropoolregio Amsterdam. Met prachtige daktuinen, sedumdaken en gastenverblijven om de lokale fauna op gemoedelijke wijze te onthalen hebben we hier een juweel van een warehouse neergezet.

Opdrachtgever VDG – een partner waarmee we kunnen lezen en schrijven – definieerde een ambitieuze opdracht voor ons. De ontwikkelaar Schiphol Area Development Company (SADC) had de wens om Schiphol Trade Park als meest duurzame bedrijventerrein op de Europese kaart te zetten. De lat lag dus hoog voor het door ons te bouwen pand. Dat moest duurzaam en toekomstbestendig zijn, en creativiteit ademen.

Uitdagingen
In het bouwproces waren er nogal wat hobbels te nemen. Dat vertelt Richard van Campen, projectmanager van Unibouw. “In veruit de meeste gevallen wordt een bouwkavel eerst bouwrijp gemaakt. De riolering wordt aangelegd, de infrastructuur verzorgd en er zijn stroom- en gasaansluitingen. Dán pas is het de beurt aan de aannemer. Deze keer ging het andersom. Wij moesten een pand bouwen terwijl er nog geen voorzieningen waren. En om het nog wat extra uitdagend te maken, grensde het pand aan drie zijden aan de openbare weg, waar ook volop constructieactiviteiten waren. We liepen elkaar soms wel een beetje in de weg, maar door goed te communiceren, kwamen we er altijd wel uit.”

Uitzondering die de regel bevestigt
Uiteindelijk kwam alles helemaal in orde. “Het resultaat, een natuurinclusieve ontwikkeling van 22.550 m2, is schitterend geworden”, vertelt Richard. “Je kunt wel zeggen dat groen de overheersende kleur is. Met prachtige daktuinen, boompjes, looppaden en bankjes hebben de gebruikers van het pand een fantastische lunchplek op mooie dagen. En SADC wilde niet dat blik het straatbeeld bepaalde, dus er is een parkeerdek op de eerste verdieping.” Een echte blikvanger dus.

“Maar er zijn nog meer bijzondere elementen. Onder toezicht van de landschapsarchitect en de ingeschakelde ecoloog zijn sedumdaken geplaatst en zijn de gevels uitgerust met allerlei klimplantjes. Er zijn volop vogel- en vleermuiskasten en bijenhotels. En het dak ligt vol zonnepanelen. Bedrijventerreinen zijn meestal niet de mooiste plekken, maar dit is de uitzondering die de regel bevestigt: dit pand voegt iets toe aan de omgeving. Het is een genot om te werken in zo’n natuurinclusieve ontwikkeling, die de gezondheid van werknemers bevordert en het ziekteverzuim verlaagt.”

Crème de la crème
Ook inpandig vinden we de crème de la crème als het aankomt op duurzame techniek. Ledverlichting, een centraal VRF-aircosysteem, warmtepompen: overal kunnen we een vinkje achter zetten. Dat is ook niet meer dan logisch, in een gebouw van deze klasse.

De uitdagende klus zit er bijna op voor Richard en zijn equipe. “We zijn nog bezig met de afbouw van de kantoorruimte in opdracht van de huurder. Parallel hieraan zitten we in de laatste fase van deel twee van dit project. Dat werk hopen we komende april op te leveren.” En dan is de regio Amsterdam weer een pareltje rijker!

Ook geïnteresseerd

Truckjunkie samen met Unibouw op weg naar stoer bedrijfspand

Joost van den Elsen van TruckJunkie is verslaafd aan trucks. En truckers zijn gek op TruckJunkie. In de webshop van …

Unibouw maakt regio Foodvalley nog mooier met fraai pand voor HatchTech

De Utrechtse Heuvelrug is een schitterende plek, met alle bossen, meren, zandverstuivingen en graslanden. En Unibouw gaat zijn beste beentje …

Unibouw bezorgt Noordman Hout prachtig verjaardagscadeau

Voor Noordman Hout waren alle ingrediënten om in het derde weekend van april flink te gaan feesten ruimschoots aanwezig. Op …